VN-verdrag handicap; update 2024
Afgelopen week verscheen het VN-rapport van het VN-Comité over de invoering van het VN-verdrag handicap in Nederland. De conclusies zijn hard. In plaats van toegankelijker, lijkt Nederland ontoegankelijker geworden voor mensen met een beperking.
De belangrijkste punten zijn;
- Huidige en toekomstige wetgeving moet in lijn zijn met het VN-verdrag.
- Gedwongen zorg moet verder ingekaderd worden.
- De overheid moet grote stappen zetten naar inclusief onderwijs.
- Vervang institutionalisering voor ondersteuning in de eigen gemeenschap.
De Nationale Strategie die Nederland dit jaar presenteerde gaat hierin en in andere punten niet ver genoeg.
Voor een volledige versie van het rapport en analyse ervan verwijzen wij naar de website van Ieder(in), die zich samen met het College voor de Rechten van de Mens hard inzetten voor de een toegankelijke samenleving en de juiste uitrol van het VN-verdrag Handicap.
Ieder(In); VN-comité: Nederlandse overheid laat mensen met een beperking in de kou staan - Iederin
College voor de Rechten van de Mens; https://www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2024/09/11/aanbevelingen-vn-comite-om-rechten-van-mensen-met-een-beperking-te-verbeteren
Auteur pictogrammen: Sergio Palao. Bron: ARASAAC (http://www.arasaac.org). Licentie: CC (BY-NC-SA). Eigenaar: Overheid van Aragon (Spanje)
Rechten van mensen met een communicatieve beperking
ISAAC-NF praat in Sprintsessies bij het Ministerie van VWS mee over de invoering van het VN-verdrag Handicap. We werken hierin intensief samen met Stichting TOS Centraal, Stichting Stotteren en de Hoofd Halsvereniging. We trekken samen op onder de noemer “communicatieve beperkingen”.
Hieronder de punten uit het verslag van het VN-comité over mensen met een communicatieve beperking:
- Vrijheid van meningsuiting en toegang tot communicatie moeten gewaarborgd worden voor iedereen, inclusief voldoende financiering voor de ontwikkeling en promotie en vergoeding van alternatieve en ondersteunende communicatiehulpmiddelen.
- Gebouwen, vervoer en publiekelijke informatievoorziening moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
- Iedereen moet 24 uur per dag hulp kunnen inschakelen via beschikbare en bereikbare communicatiemiddelen.
- In alle juridische procedures moeten communicatiemiddelen en methoden beschikbaar zijn om deze procedures optimaal te kunnen volgen én eraan deel te kunnen nemen, ongeacht de rol van de persoon met een beperking in dit proces (directe of indirect, als dader, slachtoffer, getuige of expert). Het gaat hier zowel om het toegankelijk maken van de communicatie naar de persoon toe als het optimaliseren van de communicatie van de persoon zelf.
We blijven ons als ISAAC-NF inzetten voor bovenstaande punten en de uitvoer van het VN-verdrag an sich. Met op de meest korte termijn onze blijvende inzet voor volledige vergoeding van communicatiehulpmiddelen.