Speeltuinkaarten
Hieronder vindt u de downloads van onze speeltuinkaarten. Ze zijn met zorg samengesteld in de hoop dat iedereen zich duidelijk kan maken en fijn samen kan spelen! Ook kinderen en volwassenen die niet kunnen spreken of moeite hebben met het begrijpen van de Nederlandse taal. Elke woordsoort heeft een eigen achtergrondkleur; we hebben hierbij gebruik gemaakt van de Modified Fitzgerald Key. Ze zijn beschikbaar in de symbolensets van SymbolStix (SS) en Picture Communication Symbols (PCS), omdat beiden veel gebruikt worden in ondersteunde communicatiehulpmiddelen. De kaarten zijn af te drukken op posterformaat (A0) en alle formaten die kleiner zijn dan dat. Voor optimaal gebruik adviseren we een poster en een (geplastificeerde) losse kaart die je mee kunt nemen. We hebben twee versies. Versie A heeft alleen pictogrammen en versie B heeft ook letters en cijfers. Beide zijn voorzien van uitleg een legenda en de QR naar onderstaande korte instructiefilm (nu ook beschikbaar met Engelse ondertiteling).
We verstrekken deze kaarten als download gratis. Ons doel is om ondersteunde communicatie (OC) zichtbaarder te maken in de maatschappij. Uitleg over de kaarten zijn apart te downloaden (zie onder). Deze uitleg kan op de achterkant van de kaart of het bord worden bevestigd, zodat voor iedereen helder is hoe de kaarten te gebruiken.
Adviezen voor afdrukken & plaatsing
Het bord is bij vrijwel elke (plaatselijke) drukker af te drukken op zeil, aluminium (=dibond), kunststof of een ander materiaal, zodat hij buiten kan worden opgehangen. Stuur de download (hieronder) naar hen op. Afhankelijk van de afwerking, het materiaal en de duurzaamheid varieert de prijs tussen ca. 100 - 150 tot 1000 Euro. Bij niet krastvast materiaal kan een plexiglas plaat voor extra bescherming zorgen.
Drukkers met wie wij goede ervaringen hebben zijn:
- Copypoint Wageningen, bestel het bord via Dibond | Passie voor print en papier; Drukkerij | Printshop | Printen (copypoint.nl), selecteer bij formaat A0 en vraag om afgeronde hoeken. Neem bij vragen contact op met Johan.
- Copypoint Wageningen heeft ook zeilen op A0 formaat, deze zijn minder duurzaam en hufterproof, maar ze zijn wel makkelijker mee te nemen en goedkoper (ca. 50 Euro); Spandoek | Passie voor print en papier; Drukkerij | Printshop | Printen (copypoint.nl)
- Pressart, ga naar Informatieborden buiten, Krasvast en Kleurecht - Pressart, het type Raaf kan goed gebruikt worden voor buitenborden (volledig hufterproof), een andere optie is Dibond inclusief coating. Neem contact op en vraag naar Peter-Pim, hij weet van deze borden en kan je verder helpen. PressArt geeft in de maand december 15% korting op het Speeltuinbord, zie hier: ISAAC infobord Speeltuinkaart SymbolStix voor Inclusieve Speeltuin
- ICZ Textiel in Vlaanderen levert ook dibond borden, eventueel met gaten ter bevestiging. Voor meer informatie kijk op ICZ textiel. Let op, de borden staan hier nog niet op de site, maar neem contact op via info@icz.be en ze helpen je verder.
Hang het bord op een goed zichtbare plek, op een hoogte zodat kinderen en mensen in een rolstoel hem kunnen gebruiken (advies maximale hoogte 130 cm). Let erop dat het bord geen zichtlijnen doorkruist. ISAAC-NF heeft geen mogelijkheden om een bord te financieren, maar vraag bijvoorbeeld de lokale houthandel, drukker, bouwmarkt en/of doe-het-zelf winkel om een bord te sponsoren.
Als u een bord laat afdrukken of een kaart gebruikt, zou u ons dit willen laten weten via info@isaac-nf.nl of via onze socials (Facebook & LinkedIN)? Het staat u ook vrij om publiciteit te zoeken bij de (plaatselijke) media, om het gebruik van OC nog verder te promoten!
Kaarten, of onderdelen daarvan, mogen op geen enkele manier worden doorverkocht of gebruikt dan voor het beoogde doel: gebruik in (buiten)ruimte bedoeld voor sport en spel. De copyright informatie rechtsonder op het bord moet altijd zichtbaar blijven.
Update: we hebben een aantal aanpassingen gedaan voor borden op de Speelplaats / Schoolplein, zie hier; Schoolpleinbord - ISAAC-NF
Spelideeën
Het gebruik van het bord wordt een stuk leuker (en minder spannend) als je er op een speelse manier mee kennis kunt maken. Hier drie ideeën voor spelletjes.
- Wie is het? Kinderen mogen hints geven via het bord en een kind moet raden wat of wie hij is. Bijvoorbeeld; iemand is een hond. De kinderen geven hints als "buiten-WC, niet-binnen, rennen". Ze mogen hier ook bij praten en/of gebaren maken. Voor voorbeelden, klik hier!
- Gebaar het pictogram; de ene persoon moet een pictogram uitbeelden met gebaren, mimiek en/of lichaamstaal en de ander moet het raden. Zo leren kinderen direct om op meerdere manieren te communiceren. Twee vliegen in één klap:)
- Vertel met het speeltuinbord..... "Vraag waar het toilet is" of 'Vertel dat je gevallen bent met de fiets en het pijn doet". Laat kinderen deze vragen stellen en antwoord geven met behulp van de pictogrammen. Voor inspiratie zie dit bord: Spin the wheel en druk op de knop:). Je eigen digitale bord maken? https://wheelofnames.com/
- Pictogrammetje-prik; als de kinderen het bord een beetje kennen kun je afsluiten met "pictogrammetje prik". Blinddoek de kinderen en noem willekeurige pictogrammen. Voor elk goed pictogram een punt!
Dit is ook voor volwassenen erg leuk, zie hier een sfeerimpressie van de Scholingsdag bij Kentalis, maart 2024