Onthulling communicatiebord in speeltuin

Eerste openbare communicatiebord in Zoetermeer

Zoetermeer, 23 februari 2023 – Op het terrein van Speelboerderij ’t Buitenbeest staat het eerste openbare picto-communicatiebord van Zoetermeer. Het bord is specifiek bedoeld voor speeltuinen en ondersteunt iedereen die niet met een eigen stem kan spreken. Wethouder Marijke van der Meer onthulde het picto-communicatiebord vandaag samen met leerlingen van Kentalis Onderwijs Zoetermeer.

Communicatieborden zijn borden met begrippen in de vorm van pictogrammen en woorden. ISAAC-NF ontwierp dit bord speciaal voor speeltuinen. Leonieke Wiertz (ISAAC-NF):

“Ze zijn met zorg samengesteld in de hoop dat iedereen zich verstaanbaar kan maken en op deze manier de communicatiebeperking tijdens het spelen kan compenseren. Door de pictogrammen en woorden op het bord achter elkaar aan te wijzen, kunnen de gebruikers een zin vormen. Vergelijkbare communicatiekaarten worden al langer gebruikt in het onderwijs. Dit bord in Zoetermeer is het eerste communicatiebord dat op een openbare plek staat.”

De gemeente plaatst het bord naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad. “Het bord helpt kinderen met een spraak- of taalbarrière om zich te uiten. Dit maakt het makkelijker om elkaar te begrijpen en met elkaar te spelen.” licht wethouder van der Meer (Jeugd) toe.

Onderzoek
De gemeente gaat onderzoeken of er ook op andere speelplekken een pictogrammenbord kan komen. Op www.zoetermeer.nl/pictogrammenbord kunnen bezoekers van de Speelboerderij een online vragenlijst invullen over hun ervaring met het bord. Ook neemt de gemeente interviews af op locatie om het gebruik in kaart te brengen. In het najaar van 2023 beoordeelt de gemeente het gebruik van het bord.

Het volledige persbericht vindt u hier: Persbericht Communicatiekaart Speelboerderij Buitenbeest

In de media is er inmiddels ook aandacht besteedt aan de opening, zie hier de berichten:

Wilt u ook zo'n mooi bord? Kijk op Communicatie kaarten voor onze downloads!