Communicatiekaarten voor patiënten en zorgverleners in ziekenhuizen

Op dit moment zijn er zeer veel patiënten die door hun symptomen of de behandeling die zij krijgen niet of zeer lastig kunnen spreken. Dit geldt ook voor patiënten die (nog) wel bij bewustzijn zijn, bijvoorbeeld door dat ze erg benauwd zijn. Ook zijn artsen en verpleegkundigen lastiger te verstaan door de beschermingsmiddelen die zij moeten dragen. Dat kan tot onduidelijkheid en onrust leiden. Terwijl duidelijkheid en rust juist nodig zijn.

Wij hebben daarom in samenwerking met diverse professionals in de (ziekenhuis)zorg standaard communicatiekaarten voor corona-zorg ontwikkeld. Op deze kaarten staan aan de ene kant de meest elementaire opmerkingen en vragen voor patiënten en zorgverleners. Patiënten en zorgverleners kunnen eenvoudig aanwijzen wat ze willen zeggen. Deze kaarten zijn vanaf nu hieronder gratis te downloaden voor iedereen die deze wil gebruiken. De kaarten zijn in de eerste plaats gericht op ziekenhuiszorg. Maar zijn ook zeker inzetbaar door huisartsen en in andere zorgomgevingen. Voor cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg zijn hier aangepaste kaarten beschikbaar.

Download hier het boekje over de gevolgen van Corona:

 

 

Download hier de tips voor communiceren met patiënten met COVID-19 waarbij communiceren bemoeilijkt is:


Download hieronder de verschillende communicatiekaarten in PDF. Alle Nederlandse communicatiekaarten hebben een aangehechte letterkaart om gemakkelijk dubbelzijdig te kunnen printen. Daarnaast zijn de verschillende boodschappen nu genummerd. De nummers komen overeen voor kaarten met andere talen, zodat één op één vertaling direct mogelijk is (Tip: print het Nederlands op de ene kant en de andere taal op de andere kant). Alle andere talen zijn hier te vinden.

 

 

 

 


Download hier de communicatiekaart met geschreven tekst, de vragen en de letterkaart in powerpoint om zelf aan te passen: 

Iedereen kan de kaarten zelf downloaden en uitprinten of op een tablet zetten.

Daarnaast willen wij de kaart voor ziekenhuizen ook fysiek beschikbaar maken op papier en/of plastic (beiden disposable). Ook dat willen wij kosteloos aanbieden. Wij hebben daarvoor het liefst direct contact met de gebruikers, zodat wij iets kunnen leveren dat bruikbaar en veilig is. En kunnen zorgen dat het snel op de juiste plek terechtkomt. Daarvoor kan contact opgenomen met voorzitter@isaac-nf.nl. Let op: dit is alleen voor inhoudelijke vragen over de kaarten van betrokkenen uit de zorg of (naasten van) patiënten.

Voor het persbericht, woordvoering en perscontacten klikt u hier of neemt u contact op met Martine Meijers, 06-45726378 of martinemeijers@gmail.com

Blijf op de hoogte van ISAAC-NF