Nieuws over vergoedingen communicatiehulpmiddelen
Vergoeding communicatiehulpmiddelen in Wet langdurige zorg (Wlz)
In de Kamerbrief van staatssecretartis Maeijer (Landurige en Maatschappelijke Zorg) staat het volgende:
Spraakcomputer vanuit de Wlz
Bij de augustusbesluitvorming is vanaf 2025 € 1,4 miljoen beschikbaar gekomen om tegemoet te komen aan de verwachte extra kosten van het gebruik van de spraakcomputer voor mensen die in een Wlz-instelling wonen op basis van verblijf met behandeling. Daarnaast wordt de spraakcomputer niet meer deels uit het instelllingsbudget bekostigd, maar volledig via de zorgkantoren. Zij krijgen deze kosten bovenbudgettair vergoed uit het Fonds Langdurige zorg. Dit sluit aan bij de uitkomsten van het NZa-onderzoek (zie bijlage) naar de financiering van spraakcomputers vanuit de Wlz. Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan het amendement van Kamerlid Westerveld om structureel extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor het vergoeden van spraakcomputers vanuit de Wlz6. De uitgaven aan de spraakcomputers zullen vanaf 2025 worden gemonitord.
Op de website van Regelhulp (van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) staat hierover het volgende vermeld:
Vanaf 1 januari 2025 worden spraakcomputers (software + hardware) vanuit de Wlz volledig door het zorgkantoor betaald, dus niet meer deels uit het budget van de zorgaanbieder. Met deze aanpassing kunnen spraakcomputers beter beschikbaar komen voor mensen die hier baat bij hebben.
We zijn heel blij en opgelucht met deze beslissing van de Minister, waarmee de problemen met vergoedingen in de Wet langdurige zorg per 1 januari 2025 zijn opgelost. Communicatiehulpmiddelen zullen dan volledig bovenbudgettair vergoed worden door het zorgkantoor. Deze regeling geldt voor mensen in een Wlz-instelling met behandeling. Onze grote dank aan Lisa Westerveld en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland voor hun inzet voor een goede regeling voor mensen in de Wlz.
Vergoeding communicatiehulpmiddelen in de Zorgverzekeringswet
Er waren de afgelopen weken ook veel ontwikkelingen rondom de vergoedingen voor mensen thuis.
Kamervragen & VN-comité
Lisa Westerveld heeft herhaaldelijk kamervragen gesteld. Op 3 oktober heeft Minister Agema antwoord gegeven, de antwoorden zijn hier te vinden. De Minister onderschrijft in haar antwoorden het het belang van beschikbare, toegankelijke en passende spraakhulpmiddelen voor mensen met een spraakbeperking. Ze geeft aan dat vergoeding hiervoor geregeld wordt in de wet. Ze noemt verder dat er nu een complexe situatie speelt en dat ze met het Zorginstituut Nederland kijkt of en hoe de aanspraak (op een communicatiehulpmiddel red.) aangepast kan worden.
Onlangs heeft het VN comité een rapport uitgebracht over de implementatie van het VN-verdrag handicap. Hierin staat (artikel 48c);
"Allocate sufficient funding for the development, promotion and use of different accessible communication formats, including, but not limited to, Braille, deafblind interpretation, sign language, Easy Read, plain language, audio description, video transcription, captioning and tactile, augmentative and alternative means of communication."
In haar Kamervragen heeft Lisa Westerveld de Minister hierop bevraagd. Volgens de Minister staat in het VN-verdrag niet dat het hulpmiddel volledig vergoed moet worden, wel dat het gebruiken ervan gefaciliteerd moet worden. En dat het niet kunnen lopen van een communicatiehulpmiddel, niet de reden mag zijn dat het hulpmiddel niet gebruikt wordt. Hierdoor zou namelijk de mogelijkheid tot communicatie op voet van gelijkheid de persoon in kwestie ontnomen worden.
In haar antwoorden heeft Minister Agema aangegeven voor het einde van het jaar hopelijk antwoorden te hebben op de (aanspraak op) vergoeding van spraakhulpmiddelen. Zodra er nieuws is, zullen we dit delen via onze kanalen.
Functiegericht indicieren protocol (FGI-protocol)
Uit de eerdere gesprekken tussen ISAAC-NF, branchevereniging Lacoh, het Ministerie van VWS, het Zorginstituut Nederland en Zorgverzekeraars Nederland bleek de gezamenlijke behoefte aan een protocol dat op eenduidige en objectieve wijze vaststelt waarom iemand welk communicatiehulpmiddel nodig heeft. Dit protocol is inmiddels opgesteld en uitgeprobeerd. Per 1 januari 2025 zullen alle bij Lacoh aangeschreven leveranciers met dit protocol gaan werken. Er volgt later dit jaar een webinar waarin uitleg wordt gegeven over dit protocol. Het FGI-protocol is nu al te vinden op de website van Lacoh; FGI
In de media
In de media is weer aandacht geweest voor de problematiek rondom vergoedingen, er is een uitzending geweest op SBS6; Verzekeraar weigert spraakcomputer voor Levani (4) ondanks medische noodzaak | Hart van Nederland en er heeft een artikel in het Algemeen Dagblad gestaan hierover: Levani (4) zou graag willen praten, maar kan het niet: ‘Ik ben hele dag aan het raden wat hij bedoelt’ | De beste verhalen uit Den Haag en omgeving | AD.nl.
Volgens de verzekeraar kon Levani met zijn paar woorden, paar gebaren en mimiek zichzelf voldoende duidelijk maken. Volgens hen kwam hij niet in aanmerking voor volledige vergoeding van een spraakcomputer.