Museum-pictokaart
Deze museum-pictokaart wordt u gratis aangeboden door ISAAC-NF en EMB Nederland. Hij is is april 2024 herzien in samenwerking met de Museumvereniging. In overleg met hen is ook de naam gewijzigd en het ABC toegevoegd. EMB Nederland is de landelijke belangenbehartiger voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en hun verwanten, zie hier voor hun pagina over deze museum-pictokaart.
Wat is het en voor wie is het?
De museum-pictokaart is een kaart vol met plaatjes, we noemen dat pictogrammen. Hiermee kan iedereen zich duidelijker maken, zeker wanneer dat met gesproken of gebarentaal niet (goed) lukt. Denk hierbij aan mensen met een mensen die niet spreken, een communicatief meervoudige beperking (CMB) hebben, mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), mensen met autisme, nieuwkomers en mensen met dementie of afasie. Door te communiceren met en de pictogrammen en het ABC kunnen zij en hun omgeving zich beter uiten.
Hoe te gebruiken?
Door museumbezoeker
- Wijs het pictogram aan die aangeeft wat je wilt zeggen
- Staat een woord er niet op? Gebruik het ABC om het te spellen
Voor begeleiders/ouders/suppoosten:
- Wijs pictogrammen aan nadat of terwijl je het woord uitspreekt. We noemen dit modelleren. Zo leert de ander wat de pictogrammen betekenen.
- Wijs het pictogram aan waarvan je denkt dat de ander dit wil zeggen.
- Reageer altijd op wat de ander wil zeggen
Hier is met film uitgelegd hoe de kaart te gebruiken.
Waarom als museum deze kaart inzetten?
Het stelt de bezoeker in staat gedachten, gevoelens en observaties te delen, zelfs zonder gesproken taal. Het maakt het museumbezoek inclusiever en verrijkt de ervaring voor iedereen die betrokken is. Met de museum-pictokaart wordt het museum niet alleen een plek van kunst en geschiedenis, maar ook van verbinding en begrip. Deze musea in Vlaanderen en Nederland begrijpen dat; lijst musea met Museum-pictokaart
VN-verdrag voor de rechten van de mens.
Communicatie tijdens een museumbezoek is een fundamenteel recht, zoals vastgelegd in het VN-verdrag voor de rechten van de mens. Hoewel er veel aandacht is besteed aan fysieke toegankelijkheid, blijft toegankelijke communicatie achter. De museum-pictokaart vult deze lacune perfect op, bedoeld voor een breed scala aan mensen met een communicatieve kwetsbaarheid.
Heeft u na gebruik van deze museum-pictokaart nog vragen, opmerkingen of ideeën voor ons dan horen wij dat graag via: info@isaac-nf.nl
Museum-pictocard Englisch
This free pictogram card, developed by EMBNederland and ISAAC-NF opens doors for museum visitors who need supportive communication and uses augmentative and alternative communication. It has been revised April 2024 in cooperation with the Museumvereniging and also made available in English.
How to use this card?
AAC-user:
- Point to the pictogram of your choice.
- Is the word not on it? Spell it using the ABC.
Communication partner:
- Point to the corresponding pictogram while speaking a word. You do not need to point to every pictogram in your sentence, just choose the most important one(s).
- Point the the pictogram of what the AAC users might want to say, and check if you are correct.
- Does the AAC user point to a symbol or letter --> say it out loud.
The card is not just for visitors. Museum staff and attendants can also benefit from modelling, supporting communication by using the icons to enhance interaction. This lowers the barrier to contact and increases visitor engagement. Because it allows you to share thoughts, feelings and observations, even without spoken language. It makes the museum visit more inclusive and enriches the experience for everyone involved.