Congres

PDF's van de presentaties van het congres van 2022 zijn hier terug te vinden: Presentaties Congres 2022 - ISAAC-NF

Programma congres 2022: "Luister je écht naar mij? Mijn ideeën, wensen en grenzen."

Ons volgende congres is op dinsdag 15 november 2022 van 9.00-17.00 op Landgoed Zonheuvel, Amersfoortsweg 98 te Doorn. Het congres is volledig live, er is geen live-stream aanwezig. Van 8 lezingen, aangegeven met (opname), worden opnamen gemaakt. Deze opnamen worden later voor bezoekers beschikbaar gesteld en zijn tegen betaling ook na afloop te bekijken voor mensen die niet zelf naar het congres (kunnen) komen. Bij de aanmelding staan de kosten aangegeven.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

9.00             Welkom en start plenair programma

9.15 - 9.30   Introductie thema "Luister je écht naar mij? Mijn ideeën, wensen en grenzen."

9.30 - 9.45   Onze Goldmembers stellen zich kort voor!

9.45 -10.30   Ömer Güney & Loek Bolhaar - Hoe zeg je wat je wil zeggen? (wordt opgenomen)

OC-gebruikers kunnen niet altijd zeggen wat ze willen zeggen, zelfs niet als ze beschikken over de meest ideale OC-oplossing voor hen die er bestaat. We presenteren die vanuit onze eigen ervaringen met OC, daarna hopen we ervaringen van anderen te delen. Als slotbetoog gaan we verschillende oplossingen voorleggen.

10.30 - 11.00 Pauze & Hulpmiddelenmarkt.

OC-leveranciers, -ontwikkelaars en -ondersteuners laten hun laatste producten en diensten zien. Kom langs en probeer uit wat er allemaal mogelijk is op het gebied van ondersteunde communicatie.

11.00 - 12.00 Erin Sheldon - "I thought it was just pointing to cartoons, I didn't know it was so hard." (wordt opgenomen)

Becoming fluent in AAC use is complicated! This session will unpack Light's (1989) competencies to explore this complexity. The session will then move to discussion of specific strategies we can use to support beginning AAC users to develop fluency in both AAC and language more generally. These strategies will include communication partner behaviours, instructional approaches, and suggestions of words to emphasize when teaching AAC.

 

12.00 - 13.00 Lunch & Hulpmiddelenmarkt.

 

13.00 - 13.45 Workshopronde 1 - kies één van onderstaande workshops.

Stijn Deckers - Communicatieve competentie; hoe kunnen OC-gebruikers zich écht laten horen en zien? (wordt opgenomen)

Communicatieve competentie is een breed begrip dat in de (inter)nationale literatuur en de OC praktijk vaak gebruikt wordt. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat er er schuil onder het begrip 'communicatieve competentie'? Het begrijpen van dit begrip is belangrijk om OC-gebruikers zich écht te kunnen laten horen en laten zien. Het gaat in deze presentatie vooral om een theoretische onderbouwing en visie op OC.

Hali Strickler - Uncensored AAC: Exploring AAC Access to Profanity, Swearing, and Slang (wordt opgenomen)

Profanity, swearing, and slang are often considered “taboo”, yet they are aspects of social communication.  Research even shows that children have a repertoire of 30-40 taboo words when they enter school.  There is normative data to reflect the use of profanity and other “taboos” across the lifespan.  Despite its prevalence in everyday communication, AAC users are often limited in their access to these types of words.  Many popular speech-generating devices and language systems do not have these words or concepts readily available.  This presentation will examine the research on colorful language and its implications for AAC users’ right to word choice.  Please note, this presentation will discuss explicit language, sexual health terminology, and abuse.

Paneldiscussie - Hoe geef je als OC-gebruiker en/of ouder je grens aan in de begeleiding?

Petra Hagen - Geerts - Inzet van OC bij mensen met doofblindheid

Om een taal te leren, moet je erdoor omgeven worden. Maar hoe doe je dat bij mensen met die niet goed kunnen horen én niet goed kunnen zien? Bij mensen met doofblindheid is inzet van ondersteunde communicatie via de tast een noodzaak, maar hoe doe je dat? Hoe modelleer je in een tastbare vorm? Wat is ondersteunde communicatie via de tast, hoe ziet dat eruit? En hoe zet je het zo in, zodat de ander de boodschap begrijpt?

Marjolein Schoen & Annemarie Remmerswaal - Over het leven met een spraakcomputer

Marjolein Schoen, ervaringsdeskundige, vertelt samen met ergotherapeut Annemarie Remmerswaal over haar leven met een spraakcomputer en omgevingsbesturing. U kunt haar alles vragen, bv. over praten met een spraakcomputer, leven met vrijheidsbeperkingen en wonen bij zorgorganisatie Sherpa.

 

14:00-14:45 Workshopronde 2 - kies één van onderstaande workshops.

Peia Prawiro-Atmodjo - Puts - Effectieve training en ondersteuning voor de communicatiepartners van kinderen met een hightech hulpmiddel (wordt opgenomen)

Bij het inzetten van OC zijn meerdere personen betrokken. Naast kennis en vaardigheden hebben motivatie en houding van deze personen een grote invloed op hun gebruik van OC. Ook hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen doet ertoe. En barrières in de omgeving of juist steun. In deze workshop vertelt Peia wat we uit onderzoek weten over effectieve manieren om de communicatiepartners van kinderen met een hightech hulpmiddel te trainen en ondersteunen. Er is veel aandacht voor het leren van vaardigheden. Maar er moet ook aandacht zijn voor hun motivatie, houding, het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen. In deze workshop gaan we hierover met elkaar in gesprek. Hoe kunnen we communicatiepartners hierin helpen? En wat zijn dingen waardoor jouw eigen motivatie, houding, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen groeiden? Deel je ideeën en ervaringen! Deze workshop is bedoeld voor OC-gebruikers, ouders, leerkrachten, klassenassistenten, logopedisten en andere behandelaars. Ook onderzoekers en andere geïnteresseerden zijn welkom.

Kirsten Denis - Personaliseren communicatiehulpmiddel (wordt opgenomen)

Communiceren doen we allemaal. We delen graag onze gedachten, gevoelens en ideeën met anderen. Maar wat als dit niet altijd even gemakkelijk gaat? Soms heb je hier een communicatie ondersteunend hulpmiddel voor nodig. Het zoeken naar een geschikt hulpmiddel is vaak nog maar het begin. Je wil dat dit past bij jou, zodat je hier gemakkelijk mee aan de slag kan. Je wil dat hier de juiste woorden in staan, zodat je jezelf voldoende duidelijk kan maken. In deze workshop geven we je enkele handvaten mee over hoe je een communicatie ondersteunend hulpmiddel kan personaliseren en leggen we uit waarom dat dit zo belangrijk is.

Ingrid Claassen (ministerie van VWS) - Recht om gehoord te worden

“Niet kunnen spreken, is wat anders dan niet kunnen denken” is een uitspraak van Ido Kedar. Een niet-sprekende jongeman uit Canada, innerlijk gevangen totdat communicatie hem een uitweg bood. Communicatie is een recht en er zijn zoveel manier om een dialoog aan te gaan. We moeten daarbij ieders communicatieve vaardigheden en voorkeuren accepteren en ondersteunen. In de lezing gaan we het hebben over de vraag: “Hoe waarborg je dat iemand zichzelf kan blijven én gehoord wordt als die persoon niet spreekt?”.

Studio Cam on Wheels - Hoe kan film communicatie en participatie verbeteren, en leuker maken?

Tijdens de presentatie laten de presentatoren Jelle van Kleef en Mascha Legel zien hoe film en film-maken communicatie en participatie kan verbeteren. Studio Cam on Wheels, van stichting Com in Beeld, is een film-productiehuis waar jongeren zonder en met een beperking samen professionele films maken en audiovisueel-media onderwijs bieden aan kinderen en jongeren op het SO en VSO. Jelle zal zich tijdens de presentatie richten de dagelijkse praktijk, vanuit eigen ervaring maar ook als cameraman/filmmaker bij Cam on Wheels. Mascha zal de wetenschappelijke en onderwijskundige kant hiervan toelichten. Een wisselwerking die dagelijks plaats vind bij Cam on Wheels, door gewoon samen aan de slag te gaan met film!

Paneldiscussie - Waar loop jij als OC-gebruiker of communicatiepartner tegenaan bij de inzet van ondersteunde communicatie?

 

15:00 - 15.30 Pauze & Hulpmiddelenmarkt

 

15.30 - 16.15 Workshopronde 3 - kies één van onderstaande workshops.

Loes Theunissen & Loek Bolhaar - Geletterdheid en OC, hoe verloopt het proces van leren lezen en spellen wanneer je niet kunt spreken en hoe kan het OC hulpmiddel worden ingericht om dit ingewikkelde proces te faciliteren?  (wordt opgenomen)

Wanneer kinderen niet-spreken is leren lezen en spellen geen eenvoudig proces. LOeS werkwijze is een werkwijze om niet-sprekende kinderen te leren lezen en spellen, waarbij het streven is om dit geïntegreerd aan te bieden binnen het leesonderwijs van de betreffende school. Van belang is natuurlijk ook hoe je het OC-hulpmiddel hiervoor gaat gebruiken en gaat inrichten om het proces van geletterdheid te bevorderen. Wanneer maak je gebruik van een letterkaart, wanneer ga je pictogrammen vervangen door hele woorden? Hoe gaan kinderen van pictogrammen met daarboven of onder het geschreven woord naar het zelfstandig formuleren van geschreven woorden? Wat is hierbij de rol van verklanken in het hoofd en hoe pak je dit aan als kinderen niet kunnen spreken? In deze presentatie legt Loes Theunissen uit hoe het lees- en spellingsproces verloopt bij niet-sprekende kinderen en zullen ervaringsdeskundigen Loek Bolhaar en Ömer Güney een bijdrage leveren om te laten zien hoe hun proces naar functionele geletterdheid is verlopen.

Caroline Bollen - Empathie en high-tech OC (wordt opgenomen)

Wat jij ervaart ervaar ik niet, en andersom. Ik kan nooit weten hoe het is om jou te zijn, maar toch probeer ik me in je in te leven. Empathie. Eigenlijk iedereen vindt dit zo nu en dan moeilijk, omdat we simpelweg niet in iemand anders hoofd en hart kunnen kijken. Welke rol kan OC technologie hierin spelen? Op welke manieren kan zo’n technologisch hulpmiddel empathie tussen beide communicatiepartners faciliteren, en op welke manieren kan dit het juist precies in de weg staan?

Juf Jolijn - Spelen met ondersteunde communicatie

De inzet van kernwoorden en verschillende hulpmiddelen door elkaar kan een uitdaging zijn! Dat ondervinden we elke dag als we thuis of in het werkveld aan de slag gaan met ondersteunde communicatie. Door aan te sluiten bij de interesses, motivatie en belevingswereld van een OC-gebruiker, creëer je de beste ontwikkelingskansen. Plezier en ook humor spelen daarin een grote rol en doet een beroep op ons creatief denken. Sommige komt dit aanwaaien, maar willen graag weten hoe OC daarin een rol te geven en een ander krijgt het überhaupt lastig bedacht… Helemaal niet erg, je bent niet alleen. Juf Jolijn gaat met jullie aan de slag door het geven van voorbeelden met verschillende vormen van OC en een creatieve brainstorm aan de hand van casuïstiek.

Jikke van Ewijk van de OC-specialisten - Gamen & ondersteunde communicatie

Kinderen spelen spelletjes. Met elkaar, in hun eentje, en op een (spel)computer of tablet. Alleen, als je je handen niet goed kunt gebruiken is dat ineens niet meer zo vanzelfsprekend. En als je dan ook nog eens niet goed kunt vertellen wat je wilt, wordt het nog lastiger. Want staat het woord “gamen” eigenlijk wel in elke spraakcomputer? En ken je het gebaar voor gamen? Hoe maak je duidelijk dat je ook ZELF op de spelcomputer wilt meedoen met je broer of vriendin? En hoe werkt dat dan als je eigenlijk vrijwel niets kunt met je handen en voeten? In deze workshop neem ik jullie mee in de wereld van aangepast gamen en waarom ik gamen een fantastisch middel vind in het proces van leren communiceren via OC.

Sandra van der Ende (rdgKompagne) - Meertaligheid & OC: wat kun je ermee?

We weten allemaal dat kant-en-klare vocabulaires diverse mogelijkheden bieden op het gebied van meertaligheid, maar wat komt er allemaal nog meer bij kijken als je meertalige OC wil gaan gebruiken? In deze interactieve sessie proberen we samen antwoorden te vinden op vragen als: ‘Wat heb je nodig om meertalige OC effectief in te kunnen zetten? Welke culturele aspecten zijn van invloed? En hoe zorgen we ervoor dat de bestaande theorie rondom meertaligheid praktisch ingezet kan worden voor en door een OC-gebruiker?’

 

aankondiging congres

Inschrijven voor het congres

De kosten voor het congres van 2022 zijn als volgt:

  • Professional lid / niet-lid                                     €120 / €160
  • Ouder of OC-gebruiker lid / niet-lid                     €55  / €95
  • Student lid / niet-lid                                             €60  / €75

De kosten voor het pakket van de 8 video's zijn als volgt, de video's zijn niet los te bestellen.

  • Professional lid / niet-lid                                      €80 / €100
  • Ouder of OC-gebruiker lid / niet-lid                      €45 / €75
  • Student lid / niet-lid                                              €40 / €50.

Bij de eerste plenaire lezing en de lezingen die worden opgenomen is ook een schrijftolk aanwezig. Als u bij andere lezingen een schrijf- of gebarentolk nodig heeft, verzoeken wij u contact met ons op te nemen via Contact.

Na aanmelding krijgt u een factuur toegezonden door onze penningmeester.

Alle informatie over het congres wordt hier weergegeven onder voorbehoud van wijzigingen.

Waarom organiseert ISAAC-NF elk jaar een congres?

Elk jaar organiseren we een congres in Doorn, op Landgoed Zonheuvel. Meestal vindt deze plaats in oktober; de maand waarin internationaal gezien veel aandacht wordt gevraagd voor het gebruik van ondersteunde communicatie (OC). Op ons congres kun je meer horen over het laatste nieuws uit wetenschap en praktijk, ontmoet je andere andere OC-gebruikers, communicatiepartners en behandelaars. Ons congres wordt bezocht door OC-gebruikers, ouders, begeleiders, leerkrachten, therapeuten en ieder ander die meer wil weten over het gebruik van OC. We geven zowel lezingen voor mensen die nog relatief nieuw zijn op het gebied van OC, als voor mensen die er al langer mee communiceren, leven en/of werken.

Naast aandacht wat OC is en hoe het in te zetten is er ook veel aandacht voor onderwerpen als inclusie, geletterdheid, onderwijs aan OC-gebruikers en het vergroten van de zichtbaarheid van OC in de maatschappij. OC-leveranciers en ontwikkelaars staan op de Hulpmiddelenmarkt om te laten zien welke OC-middelen zijn hebben en er is veel ruimte om elkaar te ontmoeten tijdens de koffie, lunch of de borrel. Wil je meer weten over OC? Kom naar ons congres!

Hieronder een korte impressie van ons congres in 2018, met dank aan Cam-on-Wheels voor het maken ervan.

 

Presentaties terugkijken van vorige congressen?

We bewaren alle presentaties van de congressen. Deze slaan we op in onze kennisbank. Ga naar deze pagina om de presentaties te bekijken.