Communiceren met spraakknoppen

Spraakknoppen

Uitleg van deze categorie

Deze categorie staat voor alle hulpmiddelen waar een batterij in gaat. Dat kan een spraakknop zijn om eenvoudige boodschappen op in te spreken zoals “nog een keer”, “stoppen”, "hoe was je dag op school?", "klaar" of een liedje. Ook zijn er hulpmiddelen waar meerdere boodschappen mee geuit kunnen worden. Je bent bij de meeste van deze middelen wel afhankelijk van mensen die het voor je inspreken en dus bepalen wat je kunt gaan communiceren.

communicator

Voor wie zijn deze hulpmiddelen geschikt?

Eenvoudige spraakknoppen kan bijna iedereen gebruiken, zolang iemand in staat is om zelfstandig de knop in te drukken of te activeren. Vaak worden deze knoppen naast andere OC-vormen gebruikt om snel toegang te hebben tot bepaalde boodschappen. Ze zijn daarom vooral geschikt om naast OC-vormen te gebruiken, zodat de persoon altijd toegang heeft tot een grote hoeveelheid begrippen om te communiceren.

dav

Tips vanuit onze organisatie

  • Gebruik ook eens een knop om "Hallo" of "Dansen" te zeggen, dit levert veel reactie op!
  • Bij (voorlees)boeken komen vaak dezelfde zinnen of begrippen voor, spreek deze in in een knop, zodat de ander actief mee kan doen met het verhaal. Denk ook aan een korte zin als: "volgende bladzijde".
  • Gebruik waar mogelijk twee knoppen zoals "Nog een keer" of "Stoppen", zodat iemand beide kan aangeven.
  • Je kunt ook een knop te gebruiken om aan te geven "Ik heb iets te vertellen", zo kan iemand de aandacht trekken en is er daarna gerichte aandacht voor wat hij of zij wil communiceren.
  • Spreek vragen in zodat iemand het gesprek kan beginnen, bijvoorbeeld "Wat heb jij vandaag gedaan?" of "Wat wil jij gaan doen?".
  • Denk ook aan geluiden als "toet-toet, tsjoeke-tsjoeke, bam, boem, kiekeboe of dierengeluiden". Deze geluiden stimuleren de interactie met (jonge) OC-gebruikers en hun omgeving.

De gebruikte pictografische symbolen zijn eigendom van de regering van Aragón en zijn gemaakt door Sergio Palao voor ARASAAC (http://www.arasaac.org), die ze verspreidt onder Creative Commons Licentie BY-NC-SA.

Partners met deze hulpmiddelen

HMC

HMC

RDGKompagne

RDG Kompagne

KMD

KMD

quovadis

QuoVadis

eelke_verschuur

Eelke Verschuur

Skilate

Skilate

rtd

RTD