Communiceren met je lichaam

Lichaam

Uitleg van deze categorie

Deze categorie staat voor alle vormen die je uit jezelf vaak al inzet om te communiceren naast spraak, denk aan de lichaamstaal van een persoon. Het gebruiken van je handen om iets duidelijk te maken, zoals wijzen, reiken, wenken of eenvoudige gebaren voor "eten" en "slapen". Met je mimiek en eenvoudige geluiden kun je je boodschap ook ondersteunen. Ook als je niet praat en misschien boos of verdrietig bent, zullen anderen dat aan je kunnen zien.

Met gebaren, liedjes, geuren en routines maak je de situatie voorspelbaar. Voor mensen met een communicatieve beperking is dit vaak prettig; het biedt veiligheid. Als je altijd handelingen in een bepaalde volgorde uitvoert, of start en eindigt met een liedje weet iemand wat hij of zij kan verwachten.

Voor wie zijn deze hulpmiddelen geschikt?

Bijna iedereen maakt gebruikt van lichaamstaal; dat maakt deze categorie voor vrijwel iedereen geschikt. Het is onze makkelijkste vorm van communicatie. Communicatie kiest graag de snelste weg, zeker als je moe, ziek of verdrietig bent. Lichaamstaal moet dan ook altijd gestimuleerd worden. Als iemand kijkt, wijst of reikt naar wat hij/zij wil hebben, moet hierop gereageerd worden. Het is net zo'n belangrijke communicatieve uiting als spraak, een gebaar of een pictogram. Reageer hier dus altijd op!

A teenage girl with down syndrome smiling and looking into her grandmother's face. The senior woman is holding the girls hands in hers.

Tips

  • Maak video's van iemands communicatie en zie welke communicatieve signalen er al zijn.
  • Reageer op de lichaamstaal; wat wil iemand jou duidelijk maken?
  • Het bevestigen van wat iemand probeert duidelijk te maken met lichaamstaal, verdiept het contact.
  • Maak een communicatiepaspoort; een overzicht van hoe en wat iemand nu al communiceert. Meer informatie hierover kun je vinden bij Visio, Stichting Milo of communicatiepaspoort.be.

Partners met deze hulpmiddelen

New impulse media

New impulse media

Lotte en Max

Gebarenles met Lotte en Max

kwebl

Kwebl

Lerengebarennl

Lerengebaren.nl

Nederlands gebarencentrum

Nederlands Gebarencentrum

gebaar van de dag

Gebaar van de Dag

Gebaren_challenge

Gebaren Challenge