Communiceren met high-tech hulpmiddelen

HightechApp

Uitleg van deze categorie

Bij high-tech kun je denken aan alles wat op een computer, tablet, iPad of ander apparaat draait. Met een stekker dus! Er kan dan gebruik gemaakt worden van verschillende software waar kant en klaar communicatie beschikbaar is die je zelf kan aanpassen. Woorden en zinnen worden dan voor je uitgesproken bij het aanwijzen of selecteren ervan. Ook is bij deze technologie mogelijk dat je het met je ogen of met aangesloten knoppen kunt besturen. Zo kan je ook je omgeving bedienen, tv/computer/telefoon/lampen/huishoudelijke apparaten en berichten versturen op social media etc. Bij high-tech apparaten waarbij middels letters (typen) wordt gecommuniceerd is vaak sprake van een zelf-lerende woordvoorspelling, waardoor de communicatie makkelijker en sneller kan verlopen.

Voor wie zijn deze hulpmiddelen geschikt?

Deze hulpmiddelen bieden toegang tot een groot aantal begrippen en zijn daarmee geschikt voor vrijwel alle OC-gebruikers. OC-gebruikers zijn met deze hulpmiddelen niet meer afhankelijk van wat anderen inspreken in eenvoudige spraakknoppen of beschikbaar maken met eenvoudige materialen. Het selecteren van een geschikt high-tech apparaat vraagt om een zorgvuldig proces, waarbij goed gekeken wordt naar de mogelijkheden van de OC-gebruiker en zijn of haar omgeving. Hierbij dient rekening gehouden worden met zaken als motoriek, visus, aandachtsspanne, prikkelgevoeligheid en persoonlijke voorkeuren.

Er zijn veel technologische en/of technische oplossingen om tegemoet te komen aan beperkingen in motoriek, visus, aandacht en prikkelverwerking waardoor high-tech OC-middelen mogelijk zijn voor het overgrote deel van de mensen met een communicatieve beperking. Laat u hierdoor informeren door één of meerdere OC-ontwikkelaars en OC-leveranciers.

Voor een overzicht van welke software op welke hardware past, kijk op overzicht soft- & hardware van de OC-specialisten. Dit overzicht wordt regelmatig geupdate, maar is mogelijk (nog) niet volledig.

dav

waaruit bestaan deze hulpmiddelen?

Schermafbeelding 2024-05-24 122949

Auteur pictogrammen: Sergio Palao. Bron: ARASAAC (http://www.arasaac.org). Licentie: CC (BY-NC-SA). Eigenaar: Overheid van Aragon (Spanje)

Hardware: dit is de computer, of tablet waar de software op draait. Vaak worden hier onderdelen zoals een hoes, geluidsversterking of rolstoelbevestiging aan toegevoegd zodat de spraakcomputer altijd en overal gebruikt kan worden. 

Software: dit is het programma, de digitale omgeving waarin de pictogrammen, woorden, foto’s, letters staan en worden weergegeven. In ieder softwareprogramma kun je vakjes toevoegen en deze hun eigen functie geven (woord uitspreken, doorklikken, woord weghalen, foto maken, website of app openen, etc.)  

 Vocabulaire: hiermee wordt de indeling van de woorden bedoeld; de manier waarop de woorden en zinnen geordend worden. In een vocabulaire staan de woorden en zinnen gerangschikt, zodat je ze in uiteenlopende situaties zo snel mogelijk kunt vinden. Elk vocabulaire maakt gebruik van zijn eigen regels voor o.a. plaatsing en kleurgebruik.

Ten slotte is er het vierde onderdeel, de verschillende symbolensets. Elke set heeft zijn eigen kenmerken. De ene set bestaat uit zwart/wit pictogrammen, de andere juist uit gekleurde; zie de voorbeelden van het pictogram voor “huis” hierboven. Sommige soorten zijn speciaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Hieronder 4 voorbeelden van het woord "huis" (vlnr SymbolStix, PCS high contrast, Sclera en PCS thin line)

Schermafbeelding 2024-05-24 123028

Tips vanuit onze organisatie

  • Probeer meerdere high-tech OC-middelen uit om te zien wat de best passende is.
  • Zorg altijd voor een papieren back-up voor het geval dat!
  • Betrek de omgeving intensief in dit proces; zij moeten immers gaan communiceren met het hulpmiddel.
  • Zoek naar praktische oplossingen zodat het OC-middel altijd meegenomen kan worden.
  • Met een raster met voelsymbolen kan een high-tech hulpmiddel ook gebruikt worden door blinde- en slechtziende mensen.
foto ALOHA
Afbeelding van Maartje Radstaake (8)

Partners met deze hulpmiddelen

rtd

RTD

Jabbla

Jabbla

talkie

Talkie

Skilate

Skilate

quovadis

QuoVadis

HMC

HMC

touchspeak

TouchSpeak

focalmeditech

FOCAL meditech

tochtotel

Touchtotell

RDGKompagne

RDG Kompagne

KMD

KMD

Assistiveware

Assistiveware

tobiidynavox

Tobii Dynavox