Communiceren met high-tech hulpmiddelen

HightechApp

Uitleg van deze categorie

Bij high-tech kun je denken aan alles wat op een computer, tablet, iPad of ander apparaat draait. Met een stekker dus! Er kan dan gebruik gemaakt worden van verschillende software waar kant en klaar communicatie beschikbaar is die je zelf kan aanpassen. Woorden en zinnen worden dan voor je uitgesproken bij het aanwijzen of selecteren ervan. Ook is bij deze technologie mogelijk dat je het met je ogen of met aangesloten knoppen kunt besturen. Zo kan je ook je omgeving bedienen, tv/computer/telefoon/lampen/huishoudelijke apparaten en berichten versturen op social media etc. Bij high-tech apparaten waarbij middels letters (typen) wordt gecommuniceerd is vaak sprake van een zelf-lerende woordvoorspelling, waardoor de communicatie makkelijker en sneller kan verlopen.

Voor wie zijn deze hulpmiddelen geschikt?

Deze hulpmiddelen bieden toegang tot een groot aantal begrippen en zijn daarmee geschikt voor vrijwel alle OC-gebruikers. OC-gebruikers zijn met deze hulpmiddelen niet meer afhankelijk van wat anderen inspreken in eenvoudige spraakknoppen of beschikbaar maken met eenvoudige materialen. Het selecteren van een geschikt high-tech apparaat vraagt om een zorgvuldig proces, waarbij goed gekeken wordt naar de mogelijkheden van de OC-gebruiker en zijn of haar omgeving. Hierbij dient rekening gehouden worden met zaken als motoriek, visus, aandachtsspanne, prikkelgevoeligheid en persoonlijke voorkeuren.

Er zijn veel technologische en/of technische oplossingen om tegemoet te komen aan beperkingen in motoriek, visus, aandacht en prikkelverwerking waardoor high-tech OC-middelen mogelijk zijn voor het overgrote deel van de mensen met een communicatieve beperking. Laat u hierdoor informeren door één of meerdere OC-ontwikkelaars en OC-leveranciers.

Voor een overzicht van welke software op welke hardware past, kijk op overzicht soft- & hardware van de OC-specialisten. Dit overzicht wordt regelmatig geupdate, maar is mogelijk (nog) niet volledig.

dav
foto ALOHA

Tips vanuit onze organisatie

  • Probeer meerdere high-tech OC-middelen uit om te zien wat de best passende is.
  • Zorg altijd voor een papieren back-up voor het geval dat!
  • Betrek de omgeving intensief in dit proces; zij moeten immers gaan communiceren met het hulpmiddel.
  • Zoek naar praktische oplossingen zodat het OC-middel altijd meegenomen kan worden.

Partners met deze hulpmiddelen

Skilate

Skilate

HMC

HMC

KMD

KMD

Jabbla

Jabbla

rtd

RTD

tochtotel

Touchtotell

quovadis

QuoVadis

Assistiveware

Assistiveware

tobiidynavox

Tobii Dynavox

focalmeditech

FOCAL meditech

RDGKompagne

RDG Kompagne

touchspeak

TouchSpeak