Communiceren met eenvoudige materialen

EenvoudigeMat

Uitleg van deze categorie

Deze categorie maakt gebruik van allerlei materialen om mee te communiceren. Denk dan aan pictogrammen op een dagplanning, map of boek. Foto’s van mensen of dingen die belangrijk voor je zijn of een tekening of letters op papier.
Op een doorkijkraam kun je plaatjes plakken en door middel van blikrichting een plaatje selecteren. Het kan ook een bal zijn die je aan iemand geeft om te vragen of de persoon mee wil spelen of een afstandsbediening om te zeggen dat je tv wit kijken.

Voor wie zijn deze hulpmiddelen geschikt?

Deze hulpmiddelen zijn voor vrijwel iedereen geschikt. Door de communicatie naar iemand toe te ondersteunen door een pictogram, voorwerp of foto zal de ander de boodschap beter begrijpen. Kijk maar eens om je heen. Overal worden pictogrammen gebruikt: op het station, in winkels en in de communicatie vanuit de overheid. Als de informatie ook visueel wordt aangeboden (naast spraak of geschreven woorden), onthouden mensen dit beter. De foto of de picto blijven namelijk ook zichtbaar nadat iemand het woord heeft uitgesproken. Dit ondersteunt je geheugen en geeft je langer de tijd om te verwerken wat iemand jou wil vertellen.

Deze hulpmiddelen zijn ook voor vrijwel alle OC-gebruikers geschikt om zelf mee te communiceren. In je omgeving zijn vaak concrete voorwerpen of foto's aanwezig die duidelijk kunnen maken wat jij wil doen of vertellen. Daarnaast gebruiken veel mensen deze eenvoudige materialen naast een spraakcomputer. Bijvoorbeeld in de badkamer, het zwembad, buiten of als de spraakcomputer (even) niet toegankelijk is. Het fijne aan deze eenvoudige materialen is ook dat ze makkelijk te maken zijn: maak foto's met je telefoon, knip afbeeldingen uit folders en kranten gebruik concrete materialen die je al in huis hebt.

nat_800

Tips vanuit onze organisatie

Meer informatie over doorkijkramen:

Websites met gratis toegankelijke picotgrammen:

Ook zonder speciale software kun je al mooie pictogrammen printen. Maak eenvoudig een screenshot en stuur dit naar de printer.

foto Score II
foto Score II

Partners met deze hulpmiddelen

RDGKompagne

RDG Kompagne

talkactive

TalkActive

Jabbla

Jabbla

HMC

HMC

Visitaal

Visitaal

rtd

RTD

eelke_verschuur

Eelke Verschuur

tobiidynavox

Tobii Dynavox

Skilate

Skilate

KMD

KMD