Communicatiekaarten

Wat is het nut van communicatiekaarten?

Communicatiekaarten zijn kaarten met begrippen in de vorm van pictogrammen, foto's en/of woorden. Meestal zijn de kaarten passend bij een bepaalde situatie of activiteit, zoals school, het museum, de badkamer of voor onder het eten. Voordeel van deze kaarten is dat je snel begrippen tot je beschikking hebt die je waarschijnlijk nodig hebt in de situatie. Het maakt het gebruik van OC daarmee sneller toegankelijk.

Er zit een belangrijk nadeel aan communicatiekaarten: er staan ook veel begrippen niet op. Wat nou als tijdens het eten het brandalarm afgaat of je wilt vertellen over wat je hebt gedaan op school of op de dagbesteding? Daarom heb je altijd aanvullende OC-vormen nodig zodat je altijd en overal kan vertellen wat je wil vertellen.

Het gebruik van de kaarten

Als ISAAC-NF hebben we voor bepaalde situaties communicatiekaarten gemaakt. Ze zijn nadrukkelijk bedoeld om te gebruiken naast andere OC-vormen. Op de kaarten staan combinates van kernwoorden (algemene begrippen) en randwoorden (situatie specifieke woorden), waarbij we zoveel mogelijk hebben geprobeerd om begrippen op verschillende kaarten, op dezelfde plek neer te zetten. Meer informatie over kern- en randwoorden is te vinden in de Leidraad OC en de blog van onze oud-voorzitter Stijn Deckers (Kernwoorden - Stichting Milo). Deze kaarten mogen verspreid en gebruikt worden voor het beoogde doel: het ondersteunen van de communicatie. We hopen hiermee het gebruik van OC bekender en toegankelijker te maken voor iedereen die er baat bij kan hebben. Ook hopen we hiermee de inclusie en de bejeging van mensen met een communicatieve beperking in de maatschappij te verbeteren.

Naast het individuele voordeel, hebben we met deze kaarten dus ook een groter doel:

"Ons doel is om ondersteunde communicatie (OC) zichtbaarder te maken in de maatschappij."

IMG-20230228-WA0001

Beschikbare communicatiekaarten

Foto voorleespakket II

Voorleeskaarten “Kom uit die Kraan!”

Dit jaar doen we als ISAAC-NF mee aan de actie van geefeenprentenboekcadeau. Vanaf 17 mei ligt dit boek tegen sterk gereduceerde prijs in veel boekhandels. Voorlezen wordt nog leuker met de ISAAC-NF pictokaarten.

Afbeelding van Maartje Radstaake (1)

Voorleespakket “Help! Een verrassing!”

Ook dit jaar is er weer een ISAAC-NF Voorleespakket verstuurd. Hier vindt u alle bijbehorende kaarten en downloads.

Afbeelding van Maartje ten Hooven

Voorleespakket Maximiliaan Modderman

Klik hier voor alle informatie over het Voorleespakket van het Prentenboek van het jaar 2023: Maximiliaan Modderman.

voorleespakket monster 600_400

Voorleespakket: Maar eerst ving ik een monster

Communicatiekaarten voor het boek: “Maar eerst ving ik een monster” om interactief te kunnen lezen.

picto-museumkaart_600_400

Museum-pictokaart

Kaart voor communicatie in het museum, in samenwerking met EMB Nederland.

Speeltuinkaart1000_700

Speeltuinkaarten

Kaarten ten behoeve van communicatie in de speeltuin, het schoolplein of het sportveld. De kaarten zijn ook op A0 af te drukken, zodat ze op een bord kunnen worden bevestigd.

Mind Express 4

SCHOOLKAART OEKRAÏENS – NL

Kaarten voor het gebruik op school door vluchtelingen uit Oekraïne en Rusland

COVID19_Communicatiekaart_Picto_ISAACNF-1

Ziekenhuiskaarten

Kaarten voor communicatie in het ziekenhuis met en door de patiënt.

Beschikbare communicatiekaarten van anderen

Er zijn meerdere websites waarop u gratis losse pictogrammen of communicatiekaarten van anderen kunt downloaden. We geven hier een overzicht op alfabetische volgorde van de bij ons bekende beschikbare materialen. Weet u er meer? Laat het ons weten!

Ook zijn er gratis demo's beschikbaar van OC-software, hiermee kunt u voor een bepaalde tijd kennis maken met de software. Het is mogelijk om deze tijd te gebruiken om zelf communicatiekaarten te maken:

OC in de dierentuin