Bediening

Welke bedieningsmogelijkheden zijn er?

Met bediening bedoelen we de manier waarop de OC-gebruiker zijn boodschap communiceert. Dus hoe hij of zij kan duidelijk maken wat hij of zij wil duidelijk maken.

Zoek altijd naar manieren waarop iemand zo zelfstandig mogelijk kan communiceren. Hou hierbij rekening met de mogelijkheden van de OC-gebruiker en de omgeving. Zodat OC door iedereen zo optimaal mogelijk ingezet kan worden!

Marlou in de bus_800
praten met gebarentaal
head pointer (1)
drukknop
image
communiceren
kijken
joystick
eye tracking
 • Bediening met je lichaam

  Hierbij gebruikt iemand zijn/haar handen, of voeten om een hulpmiddel te bedienen. Denk ook aan gebaren, lichaamstaal en (eenvoudige) gebaren, waarbij geen fysiek hulpmiddel aanwezig is. 

 • Bediening met je ogen

  Hierbij gebruikt iemand zijn/haar blikrichting om te communiceren. Er kan direct gekeken worden naar wat iemand wil hebben (zoals beleg) of naar wat iemand ziet (het vliegtuig in de lucht), maar ook naar afbeeldingen of woorden op een doorkijkraam of een spraakcomputer.

 • Bediening met schakelaars of joystick

  Hierbij gebruikt iemand knoppen om het juiste begrip te selecteren op het OC-middel. De persoon navigeert zelfstandig naar wat hij/zij wil communiceren.

 • Bediening met styluspen of pointer

  Hierbij wijst iemand met een styluspen het juiste begrip aan. De styluspen kan bijvoorbeeld op het hoofd worden bevestigd, aan een arm, vinger of in de mond worden gehouden.

 • Bediening samen met een ander

  Hierbij navigeert een ander door de begrippen, waarbij de OC-gebruiker middels signalen aangeeft of dat het juiste begrip is. We noemen dit ook wel partner-assisted-scanning (PAS). Een voorbeeld zie je hieronder.

Voor uitgebreidere uitleg over bedieningsmogelijkheden, zie hoofdstuk 6 van de leidraad ondersteunde communicatie hier: Leidraad OC.

Op de website van ikkannietpraten staat meer uitleg over hoe je werkt met deze vormen van bediening.

 

De gebruikte pictografische symbolen zijn eigendom van de regering van Aragón en zijn gemaakt door Sergio Palao voor ARASAAC (http://www.arasaac.org), die ze verspreidt onder Creative Commons Licentie BY-NC-SA.