112 voor iedereen bereikbaar?!

Dinsdag 13 februari 2023 waren Loek Bolhaar, Sanda Gommans, Litania Blom, Wiep Berendsen en Maartje Radstaake namens ISAAC-NF aanwezig bij de bespreking rondom de 112 app. Eerder was ISAAC-NF ook betrokken bij de 112 Alliantie in de ontwikkelfase van de app, zie deze pagina op de site van Ieder(in)  112 beter toegankelijk en bereikbaar met 112-app - Iederin voor meer informatie.

Inzet van dit gesprek was om een doorstart te maken en te kijken naar de verdere ontwikkeling van de app. Loek en Litania hebben de app geprobeerd, maar kunnen hem met hun spraakcomputer niet openen. De app is niet te downloaden of te openen op hun spraakcomputer, die draait op een Windows-gebaseerd platform. Als Loek of Litania zelf in gevaar zijn, of één van de mensen om hen heen, kunnen zij op dit moment alleen alarm slaan door een noodbericht te plaatsen op een social mediaplatform.

De oplossing van dit probleem blijkt niet eenvoudig, er zijn verschillende providers betrokken, meerdere software platforms en er is het probleem met privacy en beveiliging. Ook voor andere beperkingen qua zien en/of horen is de app nog niet 24 uur beschikbaar en functioneel inzetbaar.

Er zullen nog meerdere gesprekken komen, waar ook de politie bij aan zal sluiten. Wij hebben benadrukt OC-gebruikers daarin direct mee te nemen; afstemmingen tussen apps (op telefoons) en spraakcomputers is niet iets wat de meeste mensen dagelijks zien. Als OC-gebruikers in aanwezigheid van anderen de 112 app kunnen testen, wordt voor iedereen beter zichtbaar waar de obstakels liggen.

Bedankt aan allen voor de medewerking en wordt vervolgd.

loek en litania bij 112