Directe selectie

Besturing door er met de hand of vinger op te duwen of te 'klikken'. Bij een beperkte handfunctie kan er ook gebruikt gemaakt worden van een hoofdspriet.

Communicatiehulpmiddelen

Indirecte selectie

Voor mensen met een lage spierspanning in de armen/handen of spasticiteit is dit niet optioneel. Met een aanpassing wordt het mogelijk wordt het hulpmiddel anders te besturen.

Oogbesturing is zo'n alternatieve methode voor de bediening van computers, ontwikkeld voor mensen met zeer beperkte bewegingsmogelijkheden. De gebruiker hoeft slechts naar het scherm te kijken om objecten "aan te klikken". Voor mensen die niet kunnen spreken en bovendien geen controle hebben over hun handen en andere lichaamsdelen kan oogbesturing een uitkomst zijn. Er zijn dynamische communicatiehulpmiddelen met een ingebouwde module voor oogbesturing en er zijn losse modules die met communicatiesystemen gecombineerd kunnen worden.

Andere mogelijkheden

Aansturing via een muis, trackball of joystick waarmee de cliënt over het scherm naar de gewenste optie/ toets kan navigeren. Met behulp van de enter-knop kan de optie/ toets geactiveerd worden.

Scanning door middel van één of twee schakelaars. Bij automatisch scannen worden alle opties doorlopen en kiest de cliënt zodra het aanwijskader of scanlampje bij de gewenste optie is.

Bij stepscanning worden twee schakelaars gebruikt. Eén schakelaar om de optie te doorlopen en de andere om het gekozen optie te activeren. De gebruikte scanpatronen zijn dan lineair (1 voor 1 alle opties doorlopend) of rij-kolom-scanning (eerst wordt de gewenste rij geselecteerd, daarna de in deze rij gewenste optie).

Blijf op de hoogte van ISAAC-NF