Verhaal in de Margriet van Leonieke Wiertz met haar dochter Marilou

Link naar de Margriet

Het communicatiepaspoort; een ruggensteun om te communiceren!

Een communicatiepaspoort is hét document met persoonlijke gegevens van een persoon die zelf niet of moeilijk praat (kind/jongere of volwassene).

Het communicatiepaspoort is erg handig wanneer een persoon ondersteunde communicatie gebruikt. Onbekende gesprekspartners kunnen zo gemakkelijker een eerste gesprek voeren. Het geeft de houder ook een veilig en comfortabel gevoel wanneer hij/zij in contact komt met nieuwe mensen. Bijgevolg ondersteunt dit de maatschappelijke integratie van de persoon.

De houder maakt het paspoort bij voorkeur zelf, samen zijn/haar partner, familie of begeleider. Op het paspoort vind je essentiële informatie over de manier van communiceren, het gedrag en de interesses terug. Deze informatie wordt weergegeven op een overzichtelijke en leuke manier.

Het software- programma op de website http://www.communicatiepaspoort.be leidt je aan de hand van een aantal vragen en mogelijke antwoorden naar een kant-en-klaar communicatiepaspoort:

  *   Kies een sjabloon voor jouw paspoort (bv: een identiteitskaart, een bloem). Je kan ook een eigen sjabloon gebruiken.

  *   Klik op antwoorden die reeds vooraf geformuleerd zijn of maak het uniek met eigen antwoorden.

  *   Gebruik symbolen die beschikbaar zijn in het programma of voeg eigen afbeeldingen toe.

  *   Maak er een heel persoonlijk document van, gebruik humor, maak het visueel aantrekkelijk, werk samen met de houder van het paspoort.

  *   Een zelfgemaakt paspoort kan je ook laten lezen of bewerken door iemand anders.

Het afgewerkt communicatiepaspoort kan je in 4 formaten afdrukken. Daarna kan je het uitknippen, eventueel plastificeren en kan je met jouw communicatiepaspoort de baan op.

Starten maar, veel plezier en succes!

Leernetwerk Ondersteunde Communicatie (vzw Mediander)

Cursus LOeS

Leerlingen die niet of nauwelijks spreken en gebruik maken van Ondersteunde Communicatie leren lezen en spellen:
de Lees Ontwikkeling en Spelling werkwijze
 

Aided Language Stimulation

Aided Language Stimulation, ofwel het veelvuldig en consequent modelleren van taal, is belangrijk voor het aanleren van verschillende communicatiesystemen. Samen met Modem: Expertnetwerk ondersteunende technologie hebben we hier een artikel over geschreven. Ook met een link naar kernwoordenschat en methoden of vocabulairesets als PODD, Proloquo2Go en Score. Hier te downloaden:

 

Blijf op de hoogte van ISAAC-NF