Pictokaart school Oekraïens - Nederlands

Voor wie: deze kaarten zijn bedoeld om de communicatie tussen Oekraïens en Nederlands sprekende kinderen en volwassenen makkelijker te maken.

Hoe te gebruiken: wijs bij één of meerdere woorden in de zin die je uitspreekt het bijpassende pictogram aan. Zo verduidelijk je de zin. De ander kan nu aan de pictogram en aan de geschreven vertaling zien wat het woord betekent. Bijvoorbeeld in de zin "We gaan naar buiten" wijs je bij "gaan" en "buiten" ook de bijbehorende pictogrammen aan. Zo begrijpt de ander beter wat je bedoelt!

Deze kaart mag onbeperkt verspreid worden. Bij vragen over het gebruik ervan, of bij vragen over de communicatie met mensen uit de Oekraïne met een communicatieve beperking; laat het ons weten. We zijn bereikbaar via het contactformulier of mail naar info@isaac-nf.nl. Alvast bedankt!

Er zijn ook door anderen kaarten uitgebracht, bij deze de links:

Praatplaat & basisbehoeften: (kinderen): Oekraïne Sammie - TouchToTell
Medisch, kleding, activiteiten & algemeen: Dutch - Google Drive
Algemene kaart (meerdere talen!): dutch.pdf (metacom-symbole.de)
Oorlog: METACOM Downloads (metacom-symbole.de)
Algemeen & medisch (meerdere talen!): Ukraine Refugee Communication Boards - Tobii Dynavox Global

 

 

Speeltuinkaarten

Hieronder vindt u de downloads van onze speeltuinkaarten. Ze zijn met zorg samengesteld in de hoop dat iedereen zich duidelijk kan maken en fijn samen kan spelen! Ook kinderen en volwassenen die niet kunnen spreken, of moeite hebben met begrijpen van de Nederlandse taal. Elke woordsoort heeft een eigen achtergrondkleur, we hebben hierbij gebruik gemaakt van de Modified Fitzgerald Key. Ze zijn beschikbaar in de symbolensets van SymbolStix en Picture Communication Symbols (PCS), omdat beiden veel gebruikt worden in spraakcomputers.

De kaarten zijn af te drukken op posterformaat (A0) en alle formaten die kleiner zijn dan dat. Voor optimaal gebruik adviseren we een poster en een (geplastificeerde) losse kaart die je mee kunt nemen. De poster is bij een drukker af te drukken op zeil, kunststof of een andere ondergrond, zodat hij buiten kan worden opgehangen. Overleg hierbij met de drukker over het formaat en bijvoorbeeld de plaatsing van de gaten (voor bevestiging). Dit om te voorkomen dat deze door een pictogram heengaan.

We verstrekken deze kaarten als download gratis. Ons doel is om ondersteunde communicatie (OC) zichtbaarder te maken in de maatschappij.
Als u een bord laat afdrukken of een kaart gebruikt, zou u ons dit willen laten weten via info@isaac-nf.nl of via onze socials (Facebook & LinkedIN)?
Het staat u ook vrij om publiciteit te zoeken bij de (plaatselijke) media, om het gebruik van OC nog verder te promoten!

Kaarten, of onderdelen daarvan, mogen op geen enkele manier worden doorverkocht of gebruikt dan voor het beoogde doel: gebruik in (buiten)ruimte bedoeld voor sport en spel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vragenlijst Behandelevaluatie

 

 

Verhaal in de Margriet van Leonieke Wiertz met haar dochter Marilou

Link naar de Margriet

Het communicatiepaspoort; een ruggensteun om te communiceren!

Een communicatiepaspoort is hét document met persoonlijke gegevens van een persoon die zelf niet of moeilijk praat (kind/jongere of volwassene).

Het communicatiepaspoort is erg handig wanneer een persoon ondersteunde communicatie gebruikt. Onbekende gesprekspartners kunnen zo gemakkelijker een eerste gesprek voeren. Het geeft de houder ook een veilig en comfortabel gevoel wanneer hij/zij in contact komt met nieuwe mensen. Bijgevolg ondersteunt dit de maatschappelijke integratie van de persoon.

De houder maakt het paspoort bij voorkeur zelf, samen zijn/haar partner, familie of begeleider. Op het paspoort vind je essentiële informatie over de manier van communiceren, het gedrag en de interesses terug. Deze informatie wordt weergegeven op een overzichtelijke en leuke manier.

Het software- programma op de website http://www.communicatiepaspoort.be leidt je aan de hand van een aantal vragen en mogelijke antwoorden naar een kant-en-klaar communicatiepaspoort:

  *   Kies een sjabloon voor jouw paspoort (bv: een identiteitskaart, een bloem). Je kan ook een eigen sjabloon gebruiken.

  *   Klik op antwoorden die reeds vooraf geformuleerd zijn of maak het uniek met eigen antwoorden.

  *   Gebruik symbolen die beschikbaar zijn in het programma of voeg eigen afbeeldingen toe.

  *   Maak er een heel persoonlijk document van, gebruik humor, maak het visueel aantrekkelijk, werk samen met de houder van het paspoort.

  *   Een zelfgemaakt paspoort kan je ook laten lezen of bewerken door iemand anders.

Het afgewerkt communicatiepaspoort kan je in 4 formaten afdrukken. Daarna kan je het uitknippen, eventueel plastificeren en kan je met jouw communicatiepaspoort de baan op.

Starten maar, veel plezier en succes!

Leernetwerk Ondersteunde Communicatie (vzw Mediander)

Cursus LOeS

Leerlingen die niet of nauwelijks spreken en gebruik maken van Ondersteunde Communicatie leren lezen en spellen:
de Lees Ontwikkeling en Spelling werkwijze
 

Aided Language Stimulation

Aided Language Stimulation, ofwel het veelvuldig en consequent modelleren van taal, is belangrijk voor het aanleren van verschillende communicatiesystemen. Samen met Modem: Expertnetwerk ondersteunende technologie hebben we hier een artikel over geschreven. Ook met een link naar kernwoordenschat en methoden of vocabulairesets als PODD, Proloquo2Go en Score. Hier te downloaden:

 

Blijf op de hoogte van ISAAC-NF